pátek 7. února 2014

ID, Ego, Superego – aktualizace výkladu S. Freuda



Každý znalý psycholog - amatér zná výklad. Bohužel uplynula spousta času a již přirovnání nejsou aktuální. Naštěstí máte mě – aktualizátora výkladů.
Kdo by taky v dnešní době chtěl v okolí Plzně a přilehlé Prahy, hledat poušť. Nebo dokonce žíznivého nomáda. Je to vskutku nereálné. 

Karavanu, ve které se přes poušť vypravil mocný šáh, stihla písečná bouře, která umořila všechny kromě šáha samotného. Ten se nakonec, zbídačený a otrhaný, po několika dnech strádání dostal do nejbližší vesnice na trh, kde vidí prodavače s mlékem.
  • Jeho id mu velí na nic se neohlížet, vrhnout se ke kádi s mlékem a pít, dokud neuhasí žízeň a neřeší, že prodavač asi bude odporovat a dožadovat se toho, aby mu za mléko zaplatil.
  • Jeho ego ho uklidňuje v tom, že z nejhoršího je venku, a radí mu ovládnout se, pokusit se využít své sociální inteligence a zkusit dát na zažité konvence ve společnosti (jako třeba pomoc bližnímu) – snad pokud vysvětlí, co se mu stalo, je pravděpodobné, že se mu dostane pomoci.
  • Jeho superego ho i přes urputnou potřebu okamžitě ukojit žízeň odrazuje vůbec ukázat se před ostatními lidmi v takto zuboženém stavu – něco takového je pro šáha jeho postavení naprosto nevhodné.
Oprava :
Chudý opilec v létě, kdy je takové vedro, že i ptáci raději choděj než by létaly, má ohromnou žízeň. Naštěstí ho vyslyší hlas boží a postaví mu do cesty hospodu.   
·         Jeho ID (kód ISO 3166-2 pro Indonésii) mu velí na nic se neohlížet a vrhnout se do putiky a dopít všechny slivky (nedopité zbytky).
·         Jeho ego ho uklidňuje v tom, že z nejhoršího je venku, a radí mu ovládnout se, pokusit se využít své sociální inteligence a zkusit dát se na somrování. Snad pokud někoho překecá koupí mu pívo.
·         Jeho superego ho i přes urputnou žížu, odrazuje ho dát na jevo žízeň a radí mu jít krást do skladu, kde ho nikdo neuvidí.

Inu po létech zkoumání se mi podle povedla dát dohromady správná a reálná filozofická úvaha.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Napiš mi něco :o)

Stálo to za to?